maandag 13 oktober 2008

Project "Wonen" - Groottante Luna vertelt over haar ervaringen als juf in Congo


Vandaag kwam de groottante van Luna en Jade bij ons op bezoek in de klas. Zij heeft zich jaren ingezet in Congo, onderandere als onderwijzeres. Haar enthousiaste houding maakte dat we vandaag geboeid geluisterd hebben naar het verhaal over het kleurrijke, maar soms ook moeilijke, leven in Afrika...





Welkom in onze klas!

Een documentaire over het leven van kinderen in Afrika. We volgen het leven van Joël, een jongen uit Afrika. Om vijf uur staat hij al op. Ontbijten doet hij nooit. Hij moet al snel vertrekken naar school, want het is een eindje stappen! Om half acht begint de les. 's Middags eten alle kinderen samen, ieder brengt iets mee. 's Namiddags moeten de kinderen niet naar school gaan. 's Avonds eten ze nog wat maïs en noten. Om zes uur is het al donker, ze gaan dus al vroeg naar bed.


Hoe ziet de dagindeling er uit van een kind in Afrika en hoe ziet die dag er uit bij ons??


Wat een mooie spulletjes!


De typische klederdracht. Vrouwen kleden zich met kleurrijke panjes. Ze kunnen op verschillende manieren geknoopt worden. De motieven op de panjes zijn typisch Congolees.

Een kleurrijke bende!!


Sem houdt het ritme aan op de djembé



Najate leeft zich zeer mooi in!



Sander heeft het ritme te pakken!

Kindjes draagt men op de rug, gewikkeld in een doek

Ondertussen wordt er hard gewerkt! Mama's kunnen vrij bewegen met het kind op hun rug. Tanar neemt de proef op de som!

Meestal eten de mensen in Congo maniok. Maniokveldjes vind je in het bos. Maniok groeit het ganse jaar door. Van de volgroeide plantjes worden de knollen uit de grond gehaald. Die leggen ze in de vijver om te weken. Zo trekt het giftige vocht eruit. De geweekte maniok wordt in een mand gelegd en maniokbladeren worden geplukt. Erna leggen ze een deel van de maniok op een rek in de zon, zo kunnen ze de maniok langer bewaren. De gedroogde maniok stampel ze fijn tot maniokmeel. Het meel wordt vermengd met kokend water. Zo krijg je "foefoe". De maniokbladeren worden fijn gestampt en gekookt. Het eindresultaat noemt men "sakasaka". Van maniok worden ook andere dingen bereik. Bijvoorbeeld maniokbrood of chikwange. De natte maniok wordt dan dadelijk in de stamppot geplet. Het maniokbrood wrodt gevormd door het te wikkelen in bladeren. De pakjes worden dan gekookt in water. Chikwanges worden soms ook meegenomen op reis en verkocht op de markt.


We sluiten af met heerlijke bananenchips en gebakken banaantjes, superrrrrlekker! Dankjewel voor deze fijne dag!

Groetjes van Tanar, Luna, Sander, Najate, Sem, Heidi en Karlijn

Geen opmerkingen: