We zijn vandaag naar het gemeentehuis van Bilzen geweest. We wilden daar enkele vraagjes stellen over de regels die gelden als je een huis zou willen bouwen (dat zijn er heel wat!!). We werden erg hartelijk ontvangen door mevrouw Inge Moors en het werd een superleerrijk bezoek! In de klas zijn hebben we het interview uitgeschreven.
Sander: Wij willen ook een speelhuisje bouwen met bakstenen in de tuin van rippetip, mogen we dit?
Als het gebouw kleiner is dan 30 vierkante meter , de dakgoot lager is dan 3 meter en de nok (de plooi vanboven in het dak) lager is dan 4,5 meter kan je het gebouw bouwen zonder de hulp van een architect. Het kan soms drie maanden duren voor je vraag goedgekeurd wordt! Eerst moeten jullie enkele documenten invullen waarop jullie het plan tekenen van het huisje dat jullie willen bouwen. Ook voegen jullie foto’s toe van de plek waar het zal komen.
(We zijn al druk in de weer om dit in orde te brengen, want drie maanden duren lang!)
Karlijn: Als jullie het plan van een architect krijgen, wat doen jullie hier dan mee?
We kijken waar het gebouw precies gebouwd zal worden en of het gebouw daar mag gebouwd worden. Alle buren van de toekomstige bewoners krijgen de kans op het plan van het nieuwe huis te bekijken. Als ze dan met iets niet akkoord zijn, kunnen ze ons dit laten weten. Het gaat allemaal niet zo gemakkelijk en er komt héél wat bij kijken! Ook moet er bij elke woning plaats zijn voor één parkeerplaats. Dit moet ook bekeken worden of dat op die plek mogelijk is.
Luna: Wanneer wordt een huis afgekeurd?
Wanneer het huis gebouwd is op een plek waar niet gebouwd mag worden, dit noemen ze een groene zone. Of wanneer men zich niet aan de regels heeft gehouden tijdens het bouwen van het huis. Gelukkig komt niet zo vaak voor!
Sem: Wat moeten mensen doen als een plan afgekeurd wordt? Hebben ze verdriet?
Deze mensen kunnen dan ‘in beroep’ gaan, dat wil zeggen dat zij om een tweede kans vragen om toch toestemming te krijgen. Als dat niet lukt hebben deze mensen soms verdriet, dat is erg jammer!
Sander: Mag elke woning een verdieping bijbouwen?
Neen, dat mag niet. Wanneer je bouwt krijg je een boekje waarin de regels staan die gelden voor de buurt waarin je bouwt. Als hierin geschreven staat dat het niet mag, mag het ook niet! Dit heeft te maken met de schoonheid van de buurt die ze graag willen bewaren. Eén heel groot huis kan het uitzicht van vele huizen verpesten.
Luna: Mag je een vijver en een terras zomaar bouwen of heb je daar toestemming voor nodig?
Neen, ook hiervoor moet je toestemming krijgen. Een tuinhuisje, een kleine duiventil of een kleine siervijver mag wel.
Luna: En als je een zwembad zou willen hebben?
Voor een zwembad moet je altijd een vergunning hebben!
Sem: Als je binnen in je huis iets verandert, zoals een muur uitbreken, heb je daar ook toestemming voor nodig?
Ja, voor alles wat je binnen in je huis doet, moet je een vergunning hebben. Maar wij zien natuurlijk niet alles wat daar gebeurt. Het komt dus vaak voor dat mensen geen toestemming vragen.
Sander: Van waar komen de huisnummers?
Hier in het gemeentehuis is er een dienst ‘bevolking’. Zij delen de huisnummers uit. Lege stukken grond tussen huizen krijgen pas een nummer als er een vergunning, dat is een toestemming om te bouwen, voor is gegeven.
Joke: Mag je kiezen met welk materiaal je een huis bouwt? (leem, hout, stro, steen,…)
Als er geen boekje met regels geldt in de zone waar je bouwt, mag je kiezen met welk materiaal je bouwt. Staat er wel in met welk materiaal je moet bouwen, dan moet je dit opvolgen!
Wij leiden vandaag de gemeenteraad! Luna als mevrouw Moors, Sander als secretaris en Sem als onze burgemeester, mijnheer Johan Sauwens. Leuk!
Met de lift terug naar beneden, een heel pak wijzer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten