Deze fijngemalen korrel wordt in de vormen gebracht van een veldpers, deze perst de leemkorrels samen tot een vorm van baksteen. (zie filmpje)
Daarna worden de gevormde stenen geplaatst in openlucht, hier kunnen ze goed drogen.
Wanneer de gedroogde stenen klaar staan in een loods, maakt men een 'veldoven'. Veldovenstenen worden gebakken in open veld, vlak bij de plaats waar de leem afgegraven wordt.
Eerst wordt er een rooster met dikke steenkool en zacht gebakken bakstenen op elkaar gestapeld.
Wanneer het gangenstelsel klaar is, wordt de steenkool aangemaakt en over de oppervlakte van het rooster gestrooid. Op deze steenkool wordt één laag gedroogde stenen gestapeld, dit proces wordt een 30 tot 40 maal herhaald! 24 uur nadien is de oven uitgebrand, kan het afkoelingsproces beginnen.Dit duurt een aantal weken.
Omdat het sorteren volledig met de hand gebeurt, krijg je prachtige verschillen in kleur tussen de stenen. Elke steen is een prachtige schilderij!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten